NLP aanname, als wat je doet niet werkt, doe iets anders.

Blogop.website NLP aanname

Met de NLP aanname: als wat je doet niet werkt, doe iets anders. Creëer je een ‘mindset’ die aanzet flexibel te zijn.

Flexibiliteit is een sleutel tot succes. We hebben allemaal wel dromen die we al vanaf onze jeugd bij ons dragen. ‘Later als ik groot ben… of als ik 50 jaar ben dan… of straks na mijn pensioen…’

Stel dat jouw droom, rondtrekken in een camper is en de mooiste natuur gebieden van de wereld bezoeken. Maximale flexibiliteit zal je helpen die droom waar te maken. Onthoud dat wie flexibel is het systeem beheerst. Niet flexibel zijn belemmerd je een onbegrensd leven te hebben. Door starheid belemmer je het vinden van oplossingen waarmee je jouw dromen waar kunt maken. Maximale flexibiliteit geeft een onuitputtelijke bron van keuzes en oplossingen.

Verkoop je huis en vertrek.

Een voorbeeld hiervan is het verruilen van je koophuis voor een camper. De meest fundamentele verandering waar je flexibel voor moet zijn in het opgeven van je status als woningbezitter. Je wordt een camper bewoner, of een reiziger, of een avonturier, het is maar hoe flexibel jij bent in het kijken naar jezelf. En dat kijken naar jezelf is vaak hetgeen waar de flexibiliteit ophoud.

Ons ego is verre van flexibel. Het ego vaart wel bij het in stand houden van verworven status, aanzien bij anderen en complimenten van anderen. Het ego kan moeilijk omgaan met inkrimpen, met minderen en inleveren. De abstracte en niet materiële beloning die wacht na het inleveren zal het ego niet geruststellen.

Het ego is alleen tevreden als het wordt gevoed naar de bestaande behoeften als aandacht en bevestiging of goedkeuring van hoe het is. Elke verandering wordt door het ego ervaren als afkeuring of bedreiging van het bestaande. Met de NLP aanname: als wat je doet niet werkt, doe iets anders. Kan het ego niet veel. Het ego is een gewoontedier. Beter meer van hetzelfde met een mindere uitkomst van dromen dan iets anders doen met een onzekere uitkomst. Het ego gaat op zeker.

Ooit zei een man tijdens een NLP coaching:

Aan mijn lijf geen polonaise! Toen ik geboren ben hebben ze me zó uit de klei getrokken! Je ken het gat nog zien zitten. Nee hoor, ik ga hier niet over mezelf zitten ouwehoeren!

Het hebben van keuzes maakt dat je misschien op 50ste kunt stoppen met werken. Je kiezen om te reizen langs prachtige natuurreservaten en door de bergen. Je bezoekt de mooiste kusten en zwemt in de meest heldere zeeën. Door flexibel te zijn ben je gelukkig, zonder eigen huis, zonder uit eten te gaan, zonder nieuwe kleding te kopen, zonder een abonnement op iets, zonder heel veel zaken die vaak normaal zijn geworden.

Als het je lukt om maximaal flexibel te worden zul je merken dat ook jij het systeem beheerst. Welk systeem dan ook en op welke schaal dan ook en in welk gedeelte van je leven dan ook. Want iedereen heeft zijn eigen dromen!