Het gelijk van ons klimaat. Blog 1

blogop.website blog 1

Wat als de klimaat wetenschappers gelijk hebben?

Onderweg van Bretagne naar Scandinavië schrijf ik mijn verwondering van mij af. Toen ik in 2015 vertrok met mijn camper vroeg iemand wat ik ging doen. Ik zei toen dat ik in Europa ging wonen en met de seizoenen mee zou trekken van noord naar zuid en terug. Zoals onze voorouders dat deden zo’n 12.500 jaar geleden rond 10.000 jaar v. Chr.

Toen uit noodzaak en gek genoeg nu weer uit noodzaak, voor mij althans. Voor de komende week (het is half juni) staat de tweede Europese hittegolf op het programma met verwachtte temperaturen boven de 45 graden Celsius. En wel te verwachten in de Extremadura in zuid-west Spanje en oost Portugal in de provincie Castelo Branco waar de afgelopen 12 maanden geen regen van betekenis is gevallen. 

Afgelopen winter woonde ik in die streek en volgde daar het lokale nieuws en sprak er met boeren bewoners. Ze constateerden hetzelfde als ik: een vruchtbare toekomst voor een fijn leven was niet realistisch. Droogte en lange hete hittegolven liggen er in het verschiet.

Terwijl ik nu met mijn camper op de vlucht ben vanuit Bretagne naar Scandinavië is er een vraag die mij tijdens de reis steeds maar bezig houdt. 

Wat als de klimaat wetenschappers nu eens gelijk hebben?

Probeer eerst even de vraag te beantwoorden voor je verder leest. 

Het opende mijn ogen dat ik het antwoord zelf niet wist. En dat terwijl ik reizend in mijn camper heel dicht op het klimaat leef en de weersinvloeden heel direct mijn gedrag en mijn mogelijkheden beïnvloeden. Het is wel even schrikken dat ik niet eens wist wat de consequenties voor ons Europa zijn op een termijn van 30 jaar. Dat is namelijk de periode die mij aangaat.

Ik heb geen kinderen, dus over 30 jaar is de kans groot dat de Kleinjantjes er simpelweg niet meer zijn. Heb je wel kinderen, dan kun je de vraag uitbreiden met nog zeker 100 jaar! Je wilt toch ook dat je kleinkinderen nog een kans hebben op al die leuke dingen die je zelf ook al hebt gedaan in de afgelopen 50 jaar? Dan is de vraag dus:

Wat zijn de consequenties in de komende 100 jaar als de klimaat wetenschappers gelijk hebben?

Mocht het nu niet direct bij je te binnen schieten wat de consequenties van opwarming van de aarde en de zeeën zijn in de komende 100 jaar, dat is het raadzaam om het dichter bij huis te zoeken.

Neem nu de tweede hittegolf van dit jaar die voor deze week op het programma staat. Boven de 45 graden in Spanje en Portugal, boven de 40 graden in Frankrijk en Italië, boven de 30 graden in de Benelux en Duitsland.

Het is half juni en in mijn camper is het niet meer prettig wonen als het overdag boven de 25 graden is. Dus dicht bij huis betekend het dat ik verhuis van Bretagne, een schiereiland in de oceaan aan de westkust van Frankrijk, waar het over het algemeen vrij koel is vanwege de koude oceaan die het schiereiland aan drie zijden omringt, naar Scandinavië.

Een reis van bijna 3000 kilometer (300L diesel!!) naar het noorden om het leefbaar te houden. Wat als die klimaat wetenschappers nu eens gelijk hebben? Voor mij zou dat dus kunnen betekenen dat ik van mei tot oktober in Scandinavië moet wonen omdat het te warm is in rest van Europa.

Zo’n 10% van de lezers ken ik persoonlijk en 1% daarvan kennen mij al dertig jaar. We studeerden begin jaren ’90 en startte ons werkende leven zonder LinkedIn. Aan die 1% wil ik heel graag vragen of ze nog weten of er in die tijd al sprake was van de opwarming van de aarde en de zeeën.

Was het al een thema? Naar mijn weten wel. In elk geval in termen van milieu bewustzijn. “Een beter milieu begint bij jezelf” kan ik mij nog herinneren als de dag van gister. Eerlijk gezegd ben ik de afgelopen 30 jaar niet heel erg bezig geweest met het redden van onze aarde.

En jullie? Wie is er met net zoveel enthousiasme met het redden van de aarde bezig geweest als met het opbouwen van een carrière, gezin en vermogen? Ik niet als ik eerlijk ben. Als ik nog eerlijker ben, ben ik ook niet bezig geweest met het opbouwen van een carrière, een gezin of mijn vermogen.

Ik heb mijzelf de kunst van het leven geleerd. Ik heb geleerd mijzelf te bevrijden van verlangens. Ik heb mijn geest getraind de werkelijkheid te ervaren zoals die is. En dat heeft net zo weinig te maken met het redden van de aarde als het opbouwen van een carrière en vermogen. 

Voor mijn gevoel kan ik nu kiezen hoe verder te gaan. Keuze 1 is het nomaden bestaan volhouden tot het einde der tijden. Waarschijnlijk de beste keuze, ik woon op dit moment op 10 vierkante meter en kan mij maximaal aanpassen aan de omstandigheden van een veranderend klimaat.

Nu trek ik naar het noorden en in oktober trek ik naar het zuiden. Ik gebruik een minimale hoeveelheid water, brandstof en ben alleen voor het motoronderhoud van de camper afhankelijk van een ingehuurde professional. Verder ben ik onafhankelijk zolang ik voedsel en brandstof kan inkopen.

Keuze 2 is te vestigen in de wildernis van een Scandinavisch land.

Scandinavië omdat het één van de weinige gebieden in Europa is die er positief uitkomen als het aan de klimaat wetenschappers ligt. Het zou een keuze zijn voor een hard en vermoeiend bestaan in “het zweet des aanschijns”. Voor een 50+ er misschien geen goed idee, of zou het mij jong en fit houden? Misschien blijf ik er wel hangen deze zomer en vestig ik mij ergens diep in de laatste overgebleven wildernis van Europa.

Stel dat de klimaat wetenschappers gelijk hebben, wat dan?

Het antwoord hierop ga ik de komende maanden eens uitzoeken. Misschien dat ik dan een betere keuze kan maken voor de 30 jaar die mij waarschijnlijk nog rest. Wat zou jij doen als die klimaat wetenschappers gelijk blijken te hebben? Welke keuzes zou jij maken voor die komende 30 jaar dat je er zelf nog bij bent?

En voor degenen onder ons die kinderen hebben gekregen voor de komende 100 jaar? Welke opties heb jij om je aan te passen aan het veranderende klimaat? Want dat is iets wat we wel zeker weten. We moeten ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Wat die klimaat wetenschappers ook zeggen.

En dat aanpassen begint deze week al. Het aanpassen begint deze zomer al. Wie van jullie kan de komende 3 maanden zonder airco? Wie kan zonder airco naar de vakantie bestemming rijden? Die 10% van de lezers die ik persoonlijk ken weten heel goed hoe dat was. Wij zijn allemaal achterin bij ónze ouders meegereden naar de camping in Zuid Frankrijk of Zuid Duitsland. Dat was geen probleem. 

Daarmee sluit ik af, vraag dit weekend tijdens de barbecue maar eens aan je ouders (als je die nog hebt) wat zij gedaan hebben om de aarde te redden…