Het gelijk van ons klimaat. Blog 2

blogop.website blog 2

Aanpassen en omscholen ten behoeven van ons klimaat.

Zweden lijkt het beloofde land. Terwijl deze week de derde hittegolf van start is gegaan in Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië, blijft het in Zweden bij 2 dagen zomers weer. Het is half juli en Zweden kent ook zijn lokale problemen die door de klimaatverandering worden veroorzaakt.

Het Zweedse klimaat instituut SMHI waarschuwt voor water tekort in het zuiden van Zweden en ook hier een waarschuwing voor bosbranden. Terwijl de camper aan het ‘Göta Kanal’ staat, nabij het grootste zoetwater meer van Zweden, het Vänern meer, moet ik alsnog rekening houden met de hittegolf die nu in Zuid Europa plaatsvindt. 2 dagen met de camper in de schaduw staan en aan de slag.

Omscholing is de volgende stap in het proces van aanpassing aan het nieuwe klimaat in Europa. Maar wat dan? De nieuwe werkelijkheid van ons veranderende klimaat dicteert maximale flexibiliteit van de geografische werklocatie. Online werken kan misschien een goeie keuze zijn.

Het zal voor mij eerst een online omscholingsprogramma betekenen. Een flexibele opleiding die uitvoerbaar is onder instabiele omstandigheden. Internet lijkt een groot goed in Europa. Totdat je van de gebaande paden afgaat.

Dan blijkt stabiel internet zich vooral rondom verstedelijkte gebieden te bevinden. Mobiel internet staat in de kinderschoenen in gebieden die verder dan 10 kilometer van de secondaire wegen liggen en meestal zonder bereik blijven. Leuk voor een weekendje ‘offline quality time’ maar meestal onhandig.

Zeker nu een omscholingsprogramma deel uit gaat maken van de noodzakelijke aanpassing op de toekomst. Aanpassing aan een nieuw klimaat met extremen en aanpassing aan werken vanuit afgelegen gebieden in Europa. Zuid Zweden blijkt helaas geen soelaas te bieden. Ondanks dat het op dezelfde noorder breedte ligt als het uiterste noorden van Schotland zijn ook hier problemen met de hitte en de droogte. Verder naar het noorden dan maar.

Remote’ leven en leren.

De toekomst staat in het teken van een vak leren wat altijd en overal uitvoerbaar is en het internet gebruikt om het product bij de afnemer te brengen. Een vak leren waar een groeiende afzetmarkt voor bestaat en een product maken waar veel vraag naar is.

Online freelance werk in beeld of tekst is dan een logische mogelijkheid om vanuit de wildernis mee te kunnen werken. Voor beeld productie is veel technische kennis nodig, er is veel data verkeer nodig en daarbij talent voor grafische vormgeving.

Text daarentegen is het oudste middel om grote groepen mensen met elkaar te kunnen laten samenwerken en een krachtig middel om mee te communiceren. Die eenvoud heeft als voordeel de minimale afhankelijkheid van software en data. Een kortstondige internet verbinding is al voldoende om een tekstbestand te verzenden naar een opdrachtgever die zich kan ontfermen over opmaak en nabewerking voor de doelgroep. Het vak wat ik ga leren lijkt tekstschrijver te zijn.

Het avontuur van reizen door Europa.

Dit is klimaatverandering is de praktijk. 30 jaar geleden droomde ik van een reizend bestaan met voldoende spaargeld op de bank om veel te kunnen klimmen, trekkings te kunnen maken met een rugzak en heel Europa te zien. Nu is het reizen door Europa een noodzaak om te ontsnappen aan hittegolven en extreem weer als storm en neerslag.

Het is voorspelbaar waar de kansen groot zijn dat extremen voorkomen. En zelfs zonder je te verdiepen in wat er precies gebeurt in Europa met het weer, weet je natuurlijk heel goed dat je tussen mei en oktober een grote kans hebt op een hittegolf in Zuid Europa.

Mijn droom is veranderd in noodzaak en is daarmee een nog groter avontuur geworden.

Het voelt als een film waarin de hoofdrol speler een nieuwe wereld ontdekt. Een wereld zonder zekerheden en vol verassingen in onbekende landen met onbekende klimaat omstandigheden. Het voelt als pionieren in een nieuwe wereld vol kansen en valkuilen. Als opnieuw leren lopen met vallen en opstaan, incasseren en verder gaan.

30 jaar geleden was de toekomst redelijk voorspelbaar. Je doet een opleiding, je gaat veel of iets minder geld verdienen, daarmee koop of huur je een huis en in de zomer ga je naar Frankrijk op vakantie om uit te rusten.

Sinds een jaar of 5 is het scenario veranderd van een kabbelende film als ‘The sound of music’ naar de wilde avonturen uit ‘Pirates of the Caribbean’.

Bij het avontuur van het reizen door Europa komt voor mij nu het omscholen tot tekstschrijver. En je raad het al, er bestaan online HBO opleidingen voor. Steeds meer puzzelstukjes vallen op hun plek voor mijn aanpassing aan het veranderende klimaat.

Het moet een opleiding tot tekstschrijver worden. Ondertussen ben ik al begonnen, zoals je nu leest. Maar ook in de wereld van bloggen voor opdrachtgevers ben ik begonnen met de eerste stap op het nieuwe pad van tekstschrijver. Een avontuur binnen een avontuur. En dan zijn er natuurlijk nog nieuwe dromen waarin het tekstschrijven een plaats heeft.

Het opent een scenario waarin een eigen plek in Europa een plaats kan hebben. Een plek op een afgelegen lokatie. Een eigen hut in de wildernis om een aantal maanden per jaar bij te komen van het grote avontuur als reiziger in het wilde Europa van nu. Ergens in het uiterste noorden van Scandinavië. Denk ik nu.

Het is vandaag half juli. Gister was voorlopig de laatste warme dag hier in Zweden. Dan begint de lange reis richting lapland. De laatste wildernis van Europa. Nu nog vergeven van muggen en toeristen met campers. Maar vanaf half augustus trekken de muggen weg en de toeristen naar het zuiden.

Dat is het moment dat Lapland weer wildernis is. Dat is het moment dat de eerste koude nachten weer over de pool vlakten richting de bewoonde wereld kruipen. Dat is het moment waarop het avontuur in het noorden begint.