6 tips die je zelfvertrouwen vergroten.

blogop.website zelfvertrouwen

Leer anders naar jouw wereld kijken.

Zelfvertrouwen krijg je mee bij de standaard uitrusting van jou als mens. Toen jij bijna 2 jaar oud was ontdekte je dat je rechtop kon gaan staan. Je had geen cursus zelfvertrouwen nodig om te leren lopen en toch lukte het je. Je bent misschien wel 1000 keer gevallen. Door meer zelfvertrouwen te krijgen lukte het je om te gaan lopen! Stap voor stap leerde je dat lopen je verder bracht en dat zelfvertrouwen opbouwen een kwestie van vallen en opstaan was. Je kreeg misschien tips. Maar toen jij eenmaal je broer, zus of speelkameraadje achterna kon rennen ging jouw zelfvertrouwen groeien en genoot je van je nieuw verworven vaardigheden. 

Met de 6 tips die je zelfvertrouwen vergroten kun je vandaag al gaan experimenteren. Zie het als opnieuw leren lopen. Onbevreesd en met een gezonde dosis vertrouwen!

Tip 1: Maak van leren een gewoonte.

Laten we kijken hoe groot het probleem van weinig zelfvertrouwen is. Mentale gezondheid gaat over: emotioneel welbevinden (geluk en positieve emoties), psychologisch welbevinden (veerkracht en zelfvertrouwen) en sociaal welbevinden (goede relaties, emotionele intelligentie en sociale vaardigheden) * (Keyes 2009). Het zelfvertrouwen is dus maar één van de vele ingrediënten die onze mentale gezondheid bepaalt.

Je kunt dus mentaal gezond zijn zonder te blaken van zelfverzekerdheid.

Om gezond te blijven weet iedereen wat je te doen staat: gezonde voeding, een goede nachtrust en bewegen of sporten. Dat vinden we heel normaal. Om mentaal gezond te blijven dien je ook inspanning te leveren middels aandacht en training. Het is gezond dat jij werkt aan het vergroten van je zelfvertrouwen. Opleiden en training helpt bij het vergroten van het zelfvertrouwen omdat je bewuster wordt van je mogelijkheden. Ook in je dagelijks leven helpt het om van leren een gewoonte maken. Door je steeds opnieuw bewust te zijn van je mogelijkheid te leren en op die manier te werken aan je mentale gezondheid kun je je zelfvertrouwen vergroten.

Tip 2: Wees vriendelijk

Geef anderen een compliment over hun gedrag. Zeg zomaar iemand die je tegenkomt in jouw buurt vriendelijk gedag. Maak eens wat uitgebreider een vriendelijk praatje met je buurman of buurvrouw.

Zo je doet, zo je ontmoet is een oud gezegde maar berust op bewezen waarheden. Door zelf vriendelijk te zijn en de nadruk op positieve zaken te leggen creëer je een positieve omgeving waarin je gemakkelijker zelfvertrouwen kunt opbouwen.

Tip 3: Beweeg!

In de breedste zin van het woord. Beweeg zoals dat voor jou goed voelt. Ga wandelen, begin met een sport of fiets door de natuur. Van beweging krijg je meer zelfvertrouwen omdat je gemaakt bent om te bewegen. Zodra je in beweging komt is je aandacht verlegd van je geest naar je lichaam. Je ervaart direct dat je meer bent dan je geest en je zelfvertrouwen groeit met elke stap. Net zoals vroeger toen je pas leerde lopen. Zelfvertrouwen zit in ons allemaal. Je moet het je alleen maar herkennen en beweging helpt daarbij!

Tip 4: Gevoel van zelfvertrouwen oproepen

Een eenvoudige techniek is positieve zelfpraat. Door op de juiste manier, daarom heet het een techniek, positieve zelfpraat toe te passen beïnvloed je je neuro systeem. Je legt nieuwe verbindingen aan in je brein die leiden tot een ander, beter resultaat. In dit geval het zelfvertrouwen vergroten op een specifiek moment. Het gaat niet alleen om het resultaat maar net zo belangrijk om dat specifiek gekozen moment dat jij je geleerde techniek kunt inzetten. Dat maakt je baas in eigen hoofd.

Tip 5: Gebruik rituelen.

Iedereen heeft kleine, eenvoudige rituelen die meer zelfvertrouwen geven. Laat ik twee voorbeelden van mezelf noemen: dit ritueel pas ik toe als ik in de bergen ga klimmen: 

Eén dag voordat ik ga klimmen verzorg ik mijn vinger en teennagels. Tijdens het knippen en vijlen overdenk ik de klimdag en zie ik mijzelf boven op de berg komen.

Dit ritueel pas ik toe voordat ik een cliënt coach:

Voordat ik een coach gesprek begin kleed ik mijzelf om. Het ritueel bestaat uit het dragen van specifieke kledingstukken die ik alleen draag in mijn rol als coach.

Welke rituelen gebruik jij om je zelfvertrouwen te vergroten?

Rituelen die universeel toepasbaar zijn:

1) Maak je meerdere malen per dag zo groot mogelijk. Elke ochtend na het opstaan of nadat je lang op een stoel hebt gezeten. Elke keer als je uit een auto stapt. Voordat je iemand belt. Wees creatief en gretig bij dit ritueel.

2) Neem de tijd om op je ademhaling te letten en visualiseer dat je iets leuks aan het doen bent. Dat kan prima steeds hetzelfde zijn. Een activiteit waarbij je het geweldig naar je zin had.

3) Deze is zo eenvoudig dat je het niet zou geloven dat het direct helpt: zeg tegen jezelf dat je goed bent. Blijf dat zeggen tot je merkt dat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Tip 6: Leer anders naar de wereld kijken!

Een ingrijpender techniek is het opnieuw modelleren van je zelfbeeld en de manier waarop je de wereld ervaart. Met deze techniek leer je de interne voorstelling, die je brein maakt van de wereld om je heen, aan te passen. Met andere woorden: je gaat met andere ogen naar de wereld kijken. Met andere oren en een ander gevoel maak je een nieuwe wereld die beter bij je past als iemand met zelfvertrouwen. Misschien lijkt die wereld wel op die uit je jonge jaren, onbevreesd en met een gezonde dosis vertrouwen.

De tegenhanger van zelfvertrouwen is onzeker zijn. Iedereen heeft wel eens een moment of periode van onzekerheid. Je kijkt dan naar jouw wereld op een manier die je onzeker maakt. 

Een voorbeeld hiervan lees je in de onderstaande anekdote van de artiest Jim Bakkum. Ook Jim kent dat. Hij verteld dat aan een fan die op zijn Instagram account vraagt:

“Wanneer ben jij het meest onzeker?”

Jim antwoordt met:

Lastige vraag. Maar ook een belangrijke vind ik. Ik heb namelijk vaak het gevoel alsof iedereen na zijn dertigste al zijn zelfvertrouwen moet hebben gevonden. Ik had in mijn tienerjaren en twintiger jaren zoveel meer zelfvertrouwen. Vooral ook omdat ik er niet mee bezig was. Ik hád het gewoon. Nu merk ik dat ik onzekerder ben geworden.

Zo zie je maar dat onzeker zijn van alle markten thuis is en voor niemand onbekend is. We hebben er allemaal wel eens last van. Het is een deel van onze mentale gezondheid en heeft invloed op ons psychologisch welbevinden.

Ik heb 2 vragen over zelfvertrouwen aan jou:

Wanneer was jij onzeker en wat heb je toen gedaan om je zelfvertrouwen te vergroten?

Geschreven door Michel Kleinjan.

Literatuur: * Keyes, C.L.M. (2009). Toward a science of mental health. In: C.R. Snyder en S.J. Lopez (red.), Oxford handbook of positive psychology (p. 89-95). New York: Oxford University Press.